Nak Turunkan Berat Badan? 13 Makanan Yang Korang Boleh Makan Sampai Kenyang,Tapi Tidak Menggemukkan

Share this:

Walaupun korang tengah jaga bentuk badan,jangan risau kerana masih terdapat makanan yang boleh dimakan tanpa perlu risau jadi gemuk.

Makanan-makan yang dikumpulkan ini merupakan makanan yang kaya dengan serat dan mempunyai kalori yang rendah.Jadi,tidak hairanlah jika ia diambil dalam kuantiti yang banyak,tidak juga akan menggemukkan. Tak Percaya?

Mari lihat 15 makanan yang boleh makan tanpa perlu risau tentang bentuk badan akan membesar.

  1. POPCORN
Image result for Popcorn

Jika goreng popcorn tanpa guna mentega dan gula (hanya sedikit garam), Kita bolehh menikmati keenakan popcorn ii tanpa rasa takut. Dengan jumlah kira-kira secawan popcorn hanyya mengandungi 31 kcl (Kalori)

2.DAUN SADERI

Image result for DAUN SADERI

Batang saderi mengandungi 95 peratus air dan mampu untuk membantu menurunkan berat badan yyang berlebihan.ia jjugabertindak sebagai detoks dalam badan.

3.TERUNG

Image result for Terung

Terung Bakar atau yang dipanggang tanpa minyak hanya mengandungi 24kcl dan boleh menikmati sayuran ini tanpa perlu menghadkan jumlah pengambilannya.

4 KUMPULAN BUAH OREN

Image result for buah oren

Mengambil buah buahan dalam kadaryang banyak adalah tidak digalakkan jika mahu menurunkan berat badan.Namun,ia dikecualikan untuk kumpulan buah buahan sitrus.

Buah oren misalnya,kaya dengan bahan serat flavonoid dan vitamin C yang membantu penghadapam, Mengenyangkan serta mencantikkan kulit secara semula jadi.

5.ALGA

Image result for Alga

Tumbuhan alga seperti Laminaria adalah sumber terbaik iodin. Ia membantu menjaga hormon pada tahap yang normal dan mengawal berat badan.

6.ZUCCHINI

Image result for zucchini

Sebiji zucchini mengandungi kira-kira 42 kcl.Ia dapat membantu meneutralkan nisbah kandungan garam dalam badan dan juuga memperbaiki fungsi usus.

7.TIMUN

Image result for Timun

Sayuran ini adalah sangat sesuai bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.Gunakan timun dalam sup dan salad,malah ia juga boleh dijjadikan sebagai makanan ringan dan di cicah dengan yogurt rendah lemak.

8.UBI BIT

Image result for Ubi bit

Ubi bit adalah sumber protein yang membantu membakar lemak, menguatkan otot dan mengawal gula dalam darah. Sebiji ubit bit hanya mengandungi kira2 40kcl sahaja.

9.TELUR

Image result for Telur

Nak makn telur berapa banyak sehari pun boleh sebenarnya.Tapi,seeloknya kuning terlur dibuang kerana ia mengandungi kadar kolesterol yang tinggi,sudah pasti telur rebus adalah yang terbaik berbanding telur goreng.

10.EPAL DAN PLUM

Image result for Epal and plum

Satu epal hanya mengandungi kira-kira 50 kcl bergantung pada saiznya.ia mampu untuk membuat rasa kenyang dan mengawal sistem pencernaan.Plum pula kaya dengan vitamin C dan kalium untuk menyihatkan organ jantung.

11.SALAD

Image result for sAYUR Salad

Salad adalah sumber acid folik yang terbaik dan boleh makan sayuran ini sebanyak mana yg diingini kerana sehelai daun salad hanya mengandungi 3kccl.

12.BERI:KRANBERI,STRAWBERI

Image result for strawberry

Buah Buahan beri sangat kaya dengan Vitamin C dan membantu menyingkirkan air yang berlebihan.Strawberi sangat berkhasiat dalam membantu penghadaman dan sistem kardiovaskular.

13.KUBIS,BUNGA KUBIS,BROKOLI

Image result for brokoli dan kubis

Sayuran-sayuran ini dilihat merupakan pilihan yang tepat buat yang ingin menjaga berat badan kerana sebahagian daripada kubis yang dipotong dadu hanya mengandungi 7 kcl.kubis kaya dengan pelbagai jenis vitaminn seperti vitamin A,C,E dan B.

Jangan jadikan alasan tidak boleh makan banyak,nanti gemuk! kalau kena dengan makanan yg sesuai, nak makan berapa kali sehari pun boleh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *